Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει αρκετές ιδιότητες ιδιαίτερα σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Παρότι ο ανθρώπινος οργανισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργεί από μόνος του την απαραίτητη για αυτόν ημερήσια ποσότητα αργινίνης ή την λαμβάνει από τροφές πλούσιες σε αυτή, αρκετές φορές κάποια άτομα επιλέγουν τα συμπληρώματα διατροφής.
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν παρενέργειες και επιπτώσεις από την πρόσληψη αργινίνης. Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η αργινίνη δεν έχει παρουσιάσει σημαντικό αριθμό αντενδείξεων όσον αφορά στην πρόσληψη της. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται κάποιες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις φορές είναι σε συνδυασμό με άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις.
Πως να πάρεις αργινίνη
Η αργινίνη μπορεί να ληφθεί από έναν οργανισμό με διάφορες μορφές:
- Από το στόμα
- Ενδοφλέβια
- Δερματική χρήση
- Εισπνεόμενη χρήση
Παρενέργειες της αργινίνης όταν λαμβάνεται από το στόμα
Όταν η αργινίνη ληφθεί από το στόμα υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει στομαχικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνει τα επίπεδα των οξέων του στομάχου και πιο συγκεκριμένα της ορμόνης γαστρίνης. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στο στομάχι ή στην κοιλιά, διάρροια, όπως και επίσης ουρική αρθρίτιδα. Μπορεί ακόμα να προκληθούν σοβαρές παρενέργειες όπως δυσκολία στην αναπνοή – αν ο ασθενής έχει άσθμα ενδέχεται να το εντείνει ακόμα περισσότερο – ή να βγουν εξανθήματα. Άλλα ενδεχόμενα συμπτώματα μπορεί να αποτελέσουν ο κνησμός, το οίδημα ή και η δυσκολία στην κατάποση.
Παρενέργειες της αργινίνης από ενδοφλέβια χρήση
Όσον αφορά την ενδοφλέβια χρήση υπάρχει περίπτωση και εδώ να υπάρξουν διάφορες παρενέργειες στον οργανισμό, όπως πρήξιμο των ματιών αλλά και πρήξιμο των φλεβών που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τραυματισμούς.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αργινίνης
Αν και η αργινίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η λήψη της. Πιο συγκεκριμένα η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης πρέπει να αποφεύγεται : (1)
- σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν τα παιδιά τους
- σε ασθενείς που έχουν περάσει καρδιακό επεισόδιο
- σε ασθενείς με επιχείλιο έρπη ή έρπη των γεννητικών οργάνων ( δημιουργεί έξαρση )
- σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης
- σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα
- σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ( διότι μια από τις ιδιότητές της αργινίνης είναι η μείωση του σακχάρου στο αίμα )
- σε άτομα που λαμβάνουν διουρητικά χάπια ( η αργινίνη όπως και τα διουρητικά χάπια έχουν σαν ιδιότητα να αυξάνουν το κάλιο στο αίμα και επομένως συνίσταται να μην συνδυάζονται )
Παρενέργειες της αργινίνης – Συνοπτικές πληροφορίες
Η αργινίνη όπως και όλα τα συμπληρώματα διατροφής μας βοηθά σε αρκετούς τομείς, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται και παρενέργειες τις οποίες σίγουρα δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε.
Η λήψη αργινίνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με συγκεκριμένες προαναφερθείσες παθήσεις. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός της αργινίνης με συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Πάντα θα πρέπει πριν την οποιαδήποτε χρήση συμπληρωμάτων διατροφής να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό όπως τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Πηγές
- University of Rochester Medical Center, Arginine, πηγή από
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Arginine